Medische zorg hard nodig voor mensen in Haïti

Een tekort aan medische zorg kan grote gevolgen hebben. Zonder zorg ligt alles stil. Dat geldt voor ons in Nederland, maar al helemaal voor mensen in ernstige noodsituaties. In Haïti bijvoorbeeld waar mensen afgelopen zomer zijn getroffen door een aardbeving. Artsen zonder Grenzen geeft nazorg aan de slachtoffers en schiet te hulp waar deze hard nodig is.

Ziekenhuizen en klinieken geïsoleerd

Door de aardbeving zijn meer dan 2.200 mensen omgekomen en meer dan 12.000 mensen gewond geraakt of vermist. De ramp had ook verwoestende gevolgen voor de infrastructuur in het land; zo raakten verschillende ziekenhuizen en klinieken geïsoleerd. Toegangswegen zijn zwaar beschadigd en vaak onbegaanbaar. Nu, zo’n vier maanden na de aardbeving, zijn de problemen nog niet voorbij. Er is een groot tekort aan schoon drinkwater en medische benodigdheden zoals medicijnen. Daarnaast is er ook een brandstoftekort, wat op zijn beurt het bieden van hulp aan slachtoffers van de aardbeving bemoeilijkt. Het gevolg is dat mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Vooral schoon drinkwater is erg belangrijk, want door te zorgen dat iedereen schoon drinkwater heeft, kunnen besmetting met door water overdraagbare ziekten als cholera worden voorkomen. Daarnaast is het zonder schoon water niet mogelijk om te opereren.

90 ton aan hulpgoederen

Direct na de ramp zijn teams van Artsen zonder Grenzen meteen in actie gekomen. Binnen 5 dagen werd 90 ton aan noodhulpgoederen gestuurd. Denk aan verbanden en andere medische benodigdheden voor de verzorging van 30.000 patiënten, maar ook tabletten voor waterzuivering, tenten en waterzuiveringssystemen. Daarnaast zijn er extra teams van artsen, chirurgen en verpleegkundigen gestuurd om de ziekenhuizen bij te staan.

Minder dan 48 uur

Artsen zonder Grenzen inventariseert in een crisisgebied altijd eerst wat er nodig is aan medische zorg. Binnen 48 uur na de aardbeving waren de eerste teams aanwezig in het crisisgebied. Direct na de aardbeving in Haïti hebben ze mensen die hun hebben en houden zijn verloren voorzien van essentiële middelen om de eerste dagen te overleven: plastic zeilen voor een dak boven het hoofd, dekens om te slapen in de nachtkou, zeep voor persoonlijke hygiëne en jerrycans om schoon drinkwater in op te slaan.

10 tot 12 operaties per dag

‘In de eerste dagen na de ramp hebben onze teams 36 patiënten geopereerd die waren verwond door de aardbeving. Dat zijn 10 tot 12 operaties per dag, non-stop. We opereerden soms wel tot middennacht om zo het maximaal aantal gewonden te kunnen helpen,’ vertelt orthopedisch chirurg Xavier Kernizan van Artsen zonder Grenzen.

Mobiele klinieken & helikopters

Om de mensen in moeilijk bereikbare of afgelegen gebieden snel van medische zorg te voorzien, zet Artsen zonder Grenzen mobiele klinieken in. Een mobiele kliniek bestaat vaak uit een arts, verpleegkundige, chauffeur en een psycholoog. Waar mogelijk rijden ze met jeeps, maar waar het terrein dit niet toelaat gaan zij lopend, per motor of ezel verder. Doordat in Haïti veel toegangswegen zwaar beschadigd waren werden er ook helikopters ingezet. Tot nu toen hebben de mobiele teams meer dan 7.000 patiënt consulten uitgevoerd, waarbij basisgezondheidszorg werd verleend en mentale ondersteuning werd geboden.

Medische hulp hard nodig

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1991 in Haïti om noodhulp te bieden bij natuurrampen, conflicten en geweld. De teams gaan geen enkele situatie uit de weg en deinzen ze nergens voor terug. Zo zorgden ze ook na de aardbeving in 2010 en orkaan Matthew in 2016 dat er op grote schaal hulpverlening op gang werd gebracht.

Ondanks de onzekere omstandigheden en het toenemende geweld blijft Artsen zonder Grenzen in Haïti om mensen te helpen, ook tijdens de kerst. Deze aardbeving heeft opnieuw een al kwetsbaar land verder in de problemen gedrukt, maar zolang de hulp nodig is blijven de teams van Artsen zonder Grenzen aanwezig en bieden zij hulp.

Geef deze kerst schoon drinkwater cadeau

Wil jij mensen schoon water bezorgen deze kerst? Voor 5 euro kun je al zo’n 7.500 mensen per dag schoon water geven. Help de teams van Artsen zonder Grenzen, want zij komen nergens zonder de hulp van mensen zoals jij. Vul een kerstpakket met water of andere medische hulpgoederen om mensen die het nodig hebben te helpen.