WIN EEN AUPING ORIGINAL

Bedrukt door Kunstenaar Paco Raphael

De Original, een minimalistisch vormgegeven bed met sterke lijnen en een elegante uitstraling, is een ode aan het iconische bed Cleopatra uit 1953. Dit bed is er vanaf nu in tien kleuren. Speciaal voor Volkskrantlezers bewerkte conceptueel kunstenaar Paco Raphael één exemplaar van dit vernieuwde Original bed met zijn sprankelende artwork.

Kunstenaar Paco Rahael heeft speciaal één Original bewerkt
Waarom zou je kunst alleen ingelijst aan de muur hangen?

Waarom zou je kunst alleen ingelijst aan de muur hangen? Dat is het motto van de Amsterdamse conceptueel kunstenaar Paco Raphael, die kunst en design met elkaar verenigt in onder meer tafels, lampen en kleden. Raphael, wiens werk te zien is in internationaal vermaarde galerieën, creëert functionele objecten die gezien mogen worden.

De poten van de Original volgen de lijn van de Cleopatra

Hetzelfde geldt voor de bedden van Auping. En zeker voor zo’n tijdloos ontwerp als de Original, geïnspireerd op één van de allereerste Auping ontwerpen, de Cleopatra van Dick Cordemeijer. Niet gek dus, dat Auping bij Raphael aanklopte om de introductie van de vernieuwde Original op te luisteren met een unieke bewerking.

Het ontwerp van Paco Raphael

Raphael werkt veel met (digitale) collagebeelden, die hij vervolgens analoog bewerkt. Hij laat zich inspireren door het stadsleven van nu, maar ook door het straatbeeld van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Dat zie je terug in het hoofdbord en de tafeltjes van de Original die hij creëerde. Zo zit er een detail van de skyline van Deventer in verborgen, thuisbasis van Koninklijke Auping, en andere verwijzingen naar hun designgeschiedenis. Raphael: “Auping is een echt een Nederlands A-merk dat kan buigen op een rijke ontwerpgeschiedenis. Toch zijn hun bedden bereikbaar voor iedereen. Dat vind ik mooi. En dat je nu zo’n tijdloos, clean ontwerp kunt customizen door je eigen kleuren te kiezen, past helemaal bij deze tijd. Je kunt al je eigen gympen samenstellen. Geweldig toch, dat dat nu ook met je bed kan?”

Een bed in de kleur van je dromen

De bijpassende tafeltjes zijn verkrijgbaar in 16 kleuren

Het elegante, stalen frame met afgeronde hoeken is er nu in tien mooie kleuren, net als de ranke aluminium pootjes. Voor de hoofdborden – er is ook een gelakte houten versie – kun je kiezen uit 89 stoffen. En voor twee ronde, bijpassende tafeltjes, die lijken te zweven aan het strakke frame, kun je kiezen uit zestien kleuren. Een Auping bed gaat een leven lang mee, maar is ook modulair: wie is uitgekeken op een onderdeel, bijvoorbeeld een hoofdbord, laat dat gewoon vervangen door een nieuwe stof en kleur.

Auping Original in Forest green

De Original wordt, zoals alle bedden, op maat gemaakt door Koninklijke Auping in Deventer, waar handwerk en vakmanschap worden gecombineerd met de nieuwste inzichten op gebied van technologie, ergonomie en design. Daarom waren ze bij Auping ook blij dat hun Original bed in 2014 de Award voor Goed Industrieel Ontwerp won. Die prijst zowel design als functie, originaliteit en innovatie. Bovendien vallen alleen producten gemaakt met respect voor mens en natuur in de prijzen. Duurzaamheid staat bij Auping voorop. Op het dak van de moderne, ‘groene’ fabriek in Deventer liggen bijna drieduizend zonnepanelen. Er wordt gewerkt met daglicht, en de wanden hangen vol met verticale planten. “We willen een werkplek zijn waar het voor onze werknemers prettig toeven is.” De fabriek ziet er zó mooi uit, dat sommige mensen hem verwarren met een showroom. “Dan melden ze zich bij de receptie met de vraag of ze een bed kunnen bekijken.”

Duurzaamheid staat bij Auping voorop. Op het dak van de moderne, groene fabriek in Deventer liggen bijna drieduizend zonnepanelen.

Rust voor het oog

De Original staat in designhotel het Gooiland in Hilversum

Het spreekt voor zich dat een Auping geweldig slaapt, maar het familiebedrijf stopt ook veel tijd in slim en mooi design. Niet alleen rust voor je lichaam dus, maar ook voor het oog. De Original is gemakkelijk in en uit elkaar te halen. De verstelbare bedbodem is zelfs te bedienen met je smartphone. En de montage-onderdelen zijn zo weggewerkt dat je alleen het strakke frame, met zijn afgeronde hoeken ziet. Net als de Cleopatra uit 1953 is de Original een bed dat gezien mag worden. “Daarom vinden we het zo leuk dat twee hippe hotels, het Gooiland in Hilversum en Kaboom in Maastricht hun kamers hebben ingericht met de Original.

Deze unieke Auping Original kan in jouw slaapkamer staan

De slaapkamer is nog steeds een beetje een ondergewaardeerde plek in huis. Dat vinden wij zonde. Je hoeft niet alles te delen, maar als je het netjes opmaakt, mag je het toch best laten zien.” Is Paco Raphael benieuwd in welke slaapkamer de door hem bewerkte Original komt te staan? “Heel erg! Het zou natuurlijk leuk zijn als het een liefhebber van design en kunst is. En iemand met een beetje een ruime slaapkamer. Daar komt het bed het mooist tot zijn recht.”

Win de Auping Original van Paco Raphael

Speciaal voor Volkskrantlezers bewerkte conceptueel kunstenaar Paco Raphael één exemplaar van de vernieuwde Auping Original met zijn sprankelende artwork? Wil jij deze Auping Original winnen?