Duik terug in de tijd op de Veluwe

De Veluwe is een waar walhalla wanneer je je graag in geschiedenis verdiept.

15 °C

Het gebied zit vol met waardevolle herinneringen die je mee terug nemen naar de tijd van indrukwekkende kastelen en landgoederen, prachtige Hanzesteden en het industriële erfgoed.

Ontdek de Hanzesteden

Ga terug in de tijd en beleef het verhaal van de Veluwse Hanzesteden! Harderwijk, Elburg en Hattem floreerden terwijl Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren. Wandel over de karakteristieke keitjesstoepen van de bijna perfect vierkante vissersvesting Elburg van bezienswaardigheden naar musea. Of voel in ondernemend Harderwijk de oude handelsgeest in de bijzondere boetiekjes en conceptstores. Het schilderachtige Hattem trok naast kooplieden ook veel kunstenaars. Zoals Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel je kunt bewonderen in het Voerman Museum.

Kastelen suf en statig?! Dat dácht je maar!

Op de Veluwe wemelt het van de kastelen en landgoederen waar van alles te beleven is. Iedere locatie is weer uniek om een andere reden. Zo heeft Paleis Het Loo prachtige baroktuinen naar 17e eeuws voorbeeld. Flaneer hier door de symmetrische tuin zoals de Oranjes 300 jaar lang gedaan hebben. Bij een dagje weg hoort natuurlijk ook wat lekkers te eten en drinken. Schuif aan voor een culinair feest bij kasteel Vanenburg of geniet van een verfrissend drankje op het prijswinnende terras van landgoed Staverden. Op zoek naar een unieke overnachting? Blijf slapen in een van de kasteelkamers bij kasteel de Essenburgh en wordt wakker met een uitzicht over de rustieke Engelse landschapstuin.

De industriële Veluwe

Het indrukwekkende reliëf van de Veluwe is gevormd in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. De stuwwal hier is ontstaan door een gletsjer die vanuit Scandinavië tot halverwege Nederland kwam en de grond heeft opgeduwd. Daarbij zijn natuurlijke beken gevormd en met de door de mens gegraven sprengen was waterkracht als energiebron op de Veluwe een feit. Hierdoor waren er rond 1740 al zo’n 168 papiermolens die samen één van de grootste industrieën in Nederland vormde. Vandaag de dag is er op de Veluwe nog veel van dit industrieel erfgoed te zien en – nog belangrijker – te beleven. Denk aan het Apeldoorns Kanaal of maak een ritje met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Zie een stukje geschiedenis aan het werk bij de Eerbeekse oliemolen of bij papierfabriek De Middelste Molen. Deze laatste produceert al sinds 1622 papier en is de enige nog in oude staat bewaard gebleven papierfabriek in Nederland.

Kunst van en op papier

Papier wordt vaak als een functioneel product gezien waar je iets op kunt schrijven of printen. Maar dat er zoveel meer met papier en karton kan zie je van 10 juni tot en met 27 oktober bij CODA Museum. Ontdek hier de pracht van papier bij de tentoonstelling Paper Art 2019. Al eeuwenlang inspireert dit fantastische materiaal kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld. Dompel je onder in de wereld van papier met het recente werk van 39 kunstenaars en ontwerpers. Van raadselachtige ruimte vullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst.

Het begin van een nieuwe wereld

De beeldencollectie van moderne sculpturen is een belangrijk onderdeel van de prachtige kunst bij het Kröller-Müller Museum. Maar hoe is deze collectie eigenlijk tot stand gekomen? De tentoonstelling Het begin van een nieuwe wereld, van 1 juni tot en met 29 september, laat zien hoe oud-directeur Bram Hammacher (1948-1963) met het bijeenbrengen van de beeldencollectie een nieuwe koers insloeg. Zijn doel: de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau in beeld brengen.

De beeldencollectie met werken van onder andere Alexander Archipenko, Jean Arp en Henry Moore is een volwaardige tegenhanger van de schilderijencollectie van Helene Kröller-Müller. Met het verwezenlijken van zijn grootste droom in 1961, het openen van de revolutionaire beeldentuin, zet Hammacher het Kröller-Müller Museum op de kaart als een van de belangrijkste internationale musea voor moderne sculptuur. Duik in de geschiedenis en bekijk het museum en Het begin van de nieuwe wereld door de ogen van oud-directeur Bram Hammacher.

Beeldenzaal van het Kröller-Müller Museum, 2018