10 x je ogen uitkijken in de Gelderse streken

Het najaar is het perfecte seizoen om door steden te slenteren en musea te bezoeken. In de Gelderse streken verlies je jezelf in de historie van kastelen en verwonderen cultuurliefhebbers zich over betoverende kunst. Op deze 10 plekken kijk je deze herfst je ogen uit!

Reis door de tijd

Ken je het verhaal van Hugo de Groot nog, die in een boekenkist ontsnapte uit de gevangenis? Die spannende geschiedenis speelde zich af in Slot Loevestein. Als dat verhaal geen belletje doet rinkelen, herken je het interieur vast wel. De tv-serie Floris werd namelijk in het kasteel opgenomen. Nu vind je er een museum waar je door 650 jaar aan historie reist, van kasteel tot staatsgevangenis en de Hollandse waterlinie.

Wie een dagje met kinderen of kleinkinderen op pad gaat, zet het beste koers naar Nijmegen. Bij de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws vernuft in Museum Het Valkhof ga je op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. De expo kijkt verder dan ridders, kastelen en de pest. De periode van 1000 jaar was namelijk niet alleen maar duister. Hier zie je de vernieuwingen en vernuftige vondsten, bijvoorbeeld buskruit en nieuwe ploegen. Probeer ze zelf uit: smeed een zwaard, schiet met buskruit of doe mee aan een lansgevecht.

Slenteren door oude straatjes en cultuur snuiven tussen monumentale panden kan het best in de eeuwenoude Hanzesteden. Gelderland telt vijf van deze middeleeuwse plaatsen: vissersstad Elburg, culinair Harderwijk, Torenstad Zutphen, het schilderachtige Hattem en mosterdstad Doesburg. Wandel over kinderkopjes en bezoek bijzondere musea als het Lalique Museum of Bakkerijmuseum.

Cultuurliefhebbers

Raadselachtige ruimtevullende werelden of verfijnde sieraden, je gelooft haast niet dat ze volledig zijn gemaakt van papier. Tijdens de tentoonstelling CODA Paper Art toont het CODA Museum in Apeldoorn de veelzijdigheid van het materiaal. De kunstwerken van 39 kunstenaars en ontwerpers variëren van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Nog te zien tot en met 27 oktober!

Modeliefhebbers kijken hun ogen uit bij het Afrika Museum in Berg en Dal. De tentoonstelling Fashion Cities Africa toont de stedelijke modescenes uit onder andere Casablanca, Johannesburg en Lagos. Kijk hoe broer en zus 2ManySiblings op de markt in Nairobi tweedehands designerkleding kopen en restylen. Of bewonder de creaties van modelabel Maki Oh, die gedragen worden door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Verhaal van de rivier

In De Bastei raak je het verleden aan en ontdek je wat er leeft, groeit en bloeit in het Gelderse rivierengebied. Als je het centrum voor natuur en cultuurhistorie binnenkomt, bevind je je meteen tussen de resten Romeinse kade, middeleeuwse muren en overblijfselen van honderden jaren oude stadskastelen.

Kastelen en kunst met een hoofdletter K

Een bezoek aan Ruurlo is een dubbel feest. Het plaatsje in de Achterhoek trakteert je op een prachtig kasteel én een collectie kunstwerken van de neorealistisch schilder Carel Willink. Zijn doeken met monumentale, architectonische decors en onheilspellende luchtlandschappen maakten hem wereldberoemd.

Ook in ’s-Heerenberg staat een kasteel waar de muren volhangen met kunst. In Huis Bergh – de grootste waterburcht in Nederland – vind je een bijzondere verzameling vroege Italiaanse schilderijen, middeleeuwse boeken met miniaturen en een reeks portretten van voormalig bewoners uit de 15e en 16e eeuw.

Vrijheid

Tussen de glooiende heuvels bij Groesbeek ligt een spiksplinternieuw gebouw. Het lijkt net een enorme parachute, de grote dome die niet is gebouwd maar werd opgeblazen. Hier huist het Vrijheidsmuseum, dat het begrip vrijheid van alle kanten belicht. Er is aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor democratie en actuele internationale samenwerking.

Verborgen parels

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen in de regionale musea. Bij deze kleine pareltjes van de Veluwe leer je gegarandeerd iets nieuws.

Of wat dacht je van het Flipje en Streekmuseum in Tiel? Het geinige framboosmannetje met bessenarmpjes ken je vast van de jampotjes. Het figuurtje uit de Betuwe bestaat als sinds 1935. In het museum in de fruitstreek leer je alles over jamfabrieken, de Tielse streekhistorie en natuurlijk over Flipje.

Meer cultuurtips?

Bekijk alle musea en culturele hotspots in de Gelderse streken.