How to get there

Ontdek Zweden
Öresundsbrug, Lasse Davidson

Zweden ver weg? Wie zijn hand niet omdraait voor een zomervakantie met de auto naar Zuid-Frankrijk of een weekje wintersport in Oostenrijk, rijdt net zo gemakkelijk de andere kant op: naar het zuiden van Zweden. Zelfs nóg gemakkelijker eigenlijk, want files richting het noorden zijn zeldzaam, zelfs in het hoogseizoen. Er zijn heel wat routes om uit te kiezen en de wegen zelf zijn vaak rustig. Welke route je ook neemt, echt ver rijden is het nooit: vanuit Utrecht is het zo’n 800 kilometer naar Malmö, de belangrijkste stad in het zuiden van Zweden. Wil je die 800 kilometer nog relaxter maken, plan dan de overtocht met een ferry in.
Even niet sturen en op de weg letten, maar genieten van het uitzicht en de benen strekken. Een leuke onderbreking van de reis en voor de kinderen vaak een onvergetelijk avontuur: met de auto op de boot.

De route naar Zweden bepaal je het beste aan de hand van het startpunt van je vakantie. Start je rondreis in het zuidelijkste puntje, de regio Skåne, en kies dan voor de Öresundbrug. Deze zestien kilometer lange brug opende in het jaar 2000 en verbindt het Deense Kopenhagen met het Zweedse Malmö. Liefhebbers van de populaire crimeserie The Bridge kennen deze brug natuurlijk al. Eén ding komt in ieder geval overeen met de serie: hij maakt de verbinding tussen Denemarken en Zweden supersnel en gemakkelijk. Combineer de Öresundbrug bijvoorbeeld met een overtocht per ferry tussen Duitsland en Denemarken.

De ferry van Scandlines tussen Puttgarden in Duitsland en Rødby in Denemarken vertrekt elk half uur en de overtocht duurt ongeveer dertig minuten. Handig zijn de combinatietickets van Scandlines: een ticket voor de overtocht van Puttgarden (Duitsland) naar Rødby (Denemarken) én toegang tot de Öresundbrug tussen Denemarken en Zweden. Je bent hiermee niet alleen voordeliger uit, je kunt het ticket ook gemakkelijk van tevoren online kopen. Scandlines heeft overigens verschillende combinatietickets, want er zijn diverse overtochten mogelijk vanuit Denemarken naar Zweden. Een andere populaire combinatie is het dubbele ferry-ticket, bijvoorbeeld voor de al genoemde overtocht Puttgarden – Rødby en vervolgens van Helsingør in het noorden van Denemarken naar Helsingborg aan de Zweedse westkust.

Wil je zo min mogelijk rijden? Scheep dan jezelf, je gezin, je huisdieren en auto, camper of caravan al in Duitsland in op een comfortabele Stena Line-ferry. Deze vaart vanuit Kiel in één nacht naar Göteborg aan de Zweedse westkust. Göteborg is een ideale uitvalsbasis om het zuidwesten van Zweden te verkennen of om door te reizen naar noordelijkere regio’s.

Stena Line heeft zes verschillende overtochten naar Zweden vanuit Duitsland en Denemarken, waarvan die van Kiel naar Göteborg de meeste comfortabele is. Na vijf uurtjes rijden vanuit Utrecht, schuif je bij vertrek direct aan bij het Scandinavisch buffet aan boord, wandel je een rondje over het dek en duik je daarna je fris opgemaakte bed in. De volgende ochtend word je wakker als de boot de archipel van Göteborg invaart. Beter uitgerust kun je niet aan je vakantie beginnen. Stena Line biedt ook handige combitickets, waarmee je zelf de heen- en terugreis kunt samenstellen.

Sinds 2018 vliegt je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Småland. KLM vliegt meerdere keren per week naar de groene stad Växjö in hartje Småland

Kijk voor meer informatie op VisitSweden.nl

Zelf op reis naar Zweden?

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden. Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB. Reis vanuit Nederland gemakkelijk naar West-Zweden met de overtochten van Stena Line of Scandlines